‘Nieuwsgierig naar de inhoud van Functioneel Beheer’.

Functioneel beheer, geen spannende functietitel maar wel een heel interessant vakgebied dat voor veel Young Professionals nog onbekend terrein is. Daarom ging ik op onderzoek uit en interviewde de schrijver van het ‘Handboek voor de Functioneel Beheerder’, Daniël Brouwer, over de ontwikkelingen in het vakgebied, de kansen voor Young Professionals en de functienaam Functioneel Beheer.
Daniël: “Een vakgebied met veel gezichten” Functioneel Beheer is een heel veelzijdig vakgebied waar drie thema’s samenkomen, namelijk ondersteunen, regisseren en verbeteren. Wat veranderd is t.o.v. 10 jaar geleden is dat IT nu wordt gezien als water uit de kraan: het moet altijd en overal beschikbaar zijn. Het is een grote uitdaging voor de Functioneel Beheerders om de IT in deze hectische tijd te faciliteren aan gebruikers die allemaal op afstand samenwerken. Je ziet daarom ook dat de focus nu meer ligt op ondersteunen en zorgen dat alles blijft draaien i.p.v. regisseren en verbeteren. Voor een manager is het dan ook erg belangrijk om je team optimaal te ondersteunen en zeker in deze tijd voor hen klaar te staan.
Daniël: “De beste functioneel beheerders hebben kennis van de business” Er bestaat geen standaard functiebeschrijving van dé Functioneel Beheerder, omdat dé werkzaamheden in elke organisatie anders zijn. In de ogen van Daniël is een ‘goede Functioneel Beheerder’ iemand die de lijnen binnen een organisatie begrijpt, processen uit de business snapt, servicegerichte en leergierig is, gevoelig is voor wat er om haar/hem heen gebeurt en welke invloed dit heeft op de omgeving. Karakter is ook belangrijk, maar ook dit is afhankelijk van de organisatie en de werkomgeving. Je zou je kunnen voorstellen dat een Functioneel Beheerder die marketing ondersteunt een ander type mens is dan een functioneel beheerder die veel meer op de administratieve systemen en processen zit.
Daniël: “Functioneel Beheer staat op de 3de plek in de lijst van meest kansrijke beroepen volgens het UWV!” What’s in a name? Functioneel Beheer is een functie die in vrijwel elke organisatie terugkomt. Het dekt wellicht niet de totale lading van het vakgebied, maar het moet wel je interesse wekken. Als Functioneel Beheerder in spe zou de benaming je nieuwsgierig moeten maken naar de inhoud. Veel organisaties gebruiken interessante functienamen om je over de streep te trekken, maar uiteindelijk moet jij als Young Professional met name kiezen voor de inhoud. De inhoud moet je zo interessant vinden, dat je er fulltime mee bezig wilt zijn. Het belangrijkste in een baan is wat mij betreft lekker in je vel zitten en doen wat je leuk vindt met een fijn team collega’s om je heen.
Daniël: “Functioneel beheerders, wat doen zij nu eigenlijk? Het vraagstuk waardoor ik voor het vakgebied heb gekozen” “Ik ben ooit gestart op de LTS en ik heb toen verschillende opleidingen gedaan waaronder bedrijfskundige informatica. Na afronding van deze opleiding ben ik gestart met een traineeship richting system administrator, een vrij technische rol. Vervolgens heb ik verschillende functies vervuld in het bankwezen en in de consultancy, waarna ik in het werkveld van informatiemanagement steeds vaker Functioneel Beheerders tegenkwam. Al snel speelde de vraag: wat doen zij nu eigenlijk? Ik ging op zoek naar antwoorden. Voor de opleiding van Master Black Belt schreef ik een essay over de overeenkomsten tussen Lean Six Sigma en functioneel beheer. Ik kwam erachter dat er weinig praktijkgerichte opleidingen voor de moderne Functioneel Beheerder waren. Toen ontstond het idee om een boek te schrijven, namelijk ‘Hét Handboek voor de Functioneel Beheerder’. Na dit succes ben ik doorgegaan met de ontwikkeling van dé Vakopleiding Functioneel Beheer, ook weer heel praktijkgericht om de kennis van de functioneel beheerders middels een examen én certificering meetbaar te maken.” @Daniël, dank voor je visie op en inzicht in het vakgebied van Functioneel Beheer.
Anne van Joust: ‘Wij zijn op een missie om de Functioneel Beheerders van de toekomst enthousiast te maken over het vakgebied en hebben daarom een traineeship ontwikkeld waar het handboek en de vakopleiding functioneel beheer onderdeel van uit maken’. Meer weten? Neem gerust contact op.
Joust helpt organisaties om Functioneel Beheerders in spe te vinden en hen voor langere tijd aan de organisatie te binden. Wij richten ons hierbij op Young Professionals en bieden hen een trainingsprogramma op maat. Zo biedt Joust de vakopleiding Functioneel Beheer aan Functioneel Beheerders in spe aan als onderdeel van het traineeship.