Informatiemanagers van de toekomst 

Het vakgebied waarmee een organisatie het verschil maakt én het vakgebied wat nog belangrijker gaat worden voor het primaire proces van een organisatie. Bart Vink neemt ons mee in de uiterst interessante wereld van informatie management.

Welkom Bart, je bent collega, manager, ondernemer, vader en hebt jaren lang in het vakgebied informatiemanagement gewerkt. We spreken elkaar op dagelijkse basis maar niet altijd over jouw visie, inzichten en kennis over informatiemanagement. Daar gaan we vandaag verandering in brengen. Vraag nummer een: Wat is er verandert in het vakgebied?  Waar IT- of Informatiemanagement eerder gericht was op uitvoerende taken, zie je dat zij nu echt een ‘enabler’ voor de organisatie zijn geworden. Het informatiemanagement team speelt een belangrijke rol in het mogelijk maken van verandering. Dat is wel even anders dan het faciliteren van Infrastructuur en applicaties, wat vroeger werd gezien als primaire taak voor IT/Informatiemanagement. Ook de Corona-tijd heeft zaken in een stroomversnelling gebracht en een bijdrage geleverd en het belang van het vakgebied informatiemanagement vergroot.

Interessant en herkenbaar. Wat is jouw visie op verschillende sectoren/organisaties in relatie tot het informatiemanagement vakgebied? Je ziet dat IT gedreven organisaties voorlopers zijn, denk aan de Coolblue’s en Bol.com’s van deze wereld. Maar ook steeds meer financiële dienstverleners werken vaak grotendeels digitaal en data gedreven. Zij hebben informatiemanagement een plek in het primaire proces kunnen geven. Je ziet dat dit thema ook op de agenda’s staat bij organisaties in de publieke sector maar zij hebben daarin wel een ander tempo. Ook vanuit de maatschappij merk je dat het een belangrijk thema is, zo zijn er artikelen over de versterkte positie van de CIO bij ministeries en lees je over een stroomversnelling gebracht initiatieven om een ministerie van informatiemanagement op te richten.

Een ministerie van informatiemanagement zou dat toegevoegde waarde hebben wat jou betreft? Ja, ik zou hier een voorstander van zijn. Maar dan wel voor een beperkte periode. Het lijkt me goed om organisatie overstijgend initiatief te nemen zodat er snel concrete stappen kunnen worden gezet. Ik zie de toegevoegde waarde met name voor centrale overheid en publieke sector om data standaarden verder uit te rollen en basis services breed te implementeren. Wat mij betreft zou het een tijdelijk ministerie kunnen zijn om de organisaties een boost te geven zodat ze daarna weer zelfstandig aan de slag kunnen. Estland wordt al jaren als de meest digitale overheid van Europa gezien. Ze hadden amper legacy dus moeilijk vergelijkbaar met Nederland, maar Ik vind het mooi om te zien wat de positieve effecten zijn als de overheid de lead neemt in het digitaliseren van processen. Dit kan een positieve impuls geven op de economie, start-up communities en het onderwijs. Het bedrijfsleven raakt geïnspireerd en gaan de voorbeeld volgen en creëren een versnelde digitalisering.

Klinkt goed, maar even terug naar de basis. Wat is informatiemanagement en hoe zou jij dit vakgebied willen beschrijven? Lastige vraag. Hier valt natuurlijk over te twisten maar ik zou het als volgt beschrijven. Het informatiemanagementteam is er verantwoordelijk dat informatie maximale toegevoegde waarde heeft voor klanten, gebruikers en andere stakeholders. 

En wat valt jou het meest op in het vakgebied? Enerzijds zie je dat bedrijven worden opgeslokt door de complexiteit van het vakgebied. Zij hebben vaak slimme mensen in dienst met een drive om processen te verbeteren. Echter zie je dat deze mensen vaak een groot deel van hun tijd kwijt zijn aan het beheersbaar houden van complexe omgevingen. Zij willen liever vernieuwen en verbeteren, dat kan frustrerend zijn. Cloud oplossingen kunnen helpen om de complexiteit behapbaar te maken. Daarnaast zie je dat de verandersnelheid omhoog gaat. De kritische factor verschuift naar de vraagkant; ‘hoe snel kunnen medewerkers en klanten nieuwe initiatieven en technologieën adopteren?

Goed punt, want informatiemanagement gaat natuurlijk ook over mensen. Over de mensen gesproken, wat zijn belangrijke eigenschappen/competenties voor mensen die werkzaam zijn in informatiemanagement? In adoptie, change en projectmanagement rollen zie je dat bedrijfskundig inzicht erg belangrijk is, mensen moeten zicht hebben op het grote plaatje en de betekenis van change voor een individu, team en organisatie. Daarnaast zie je de vraag naar programmeerkennis buiten IT toenemen. Een analist bij een bank moet ook kunnen programmeren. Binnen IT en Informatiemanagement en in een ideale situatie heeft iemand IT kennis, affiniteit met systemen en processen en is iemand ook communicatief vaardig om af te stemmen met de business en stakeholders. Ik zie steeds meer kansen ontstaan voor mensen die zich prettig voelen in het midden, een soort brug functie tussen IT en de Business. Je ziet dit vaak ook terug in studies, trainingen en vacatures.

Dan lijkt het me voor organisaties best lastig om de juiste mensen te vinden, waarin kunnen zij zich onderscheiden/het verschil maken? Het belangrijkste is om de mens als uitgangspunt te nemen en de professional centraal te zetten. Er is inderdaad schaarste in dit werkveld. Maar door talentontwikkeling serieus neer te zetten zijn veel organisaties op de goede weg. Naast het feit of iemand een passende studieachtergrond of X jaren werkervaring heeft, kijken wij ook naar mensen met de juiste drive en of zij als persoon passen in het team.

Helemaal mee eens! Informatiemanagement is natuurlijk een breed vakgebied, waar verwacht jij groei? Ik verwacht groei in Analyse, Data Science en Business Intelligence soortige functies om een data-driven organisatie verder vorm te geven. En bij het integreren of koppelen van processen en applicaties een interessante ontwikkeling is. Verder verwacht ik dat de intelligentie, openminded-zijn en energie van Young Professionals ook goed past bij change en adoptie rollen waar veel organisaties mee bezig zijn. Tevens geloof ik sterk in Functioneel Beheer, dit is een vakgebied waar jonge mensen vanuit een specialisten rol kennis maken met procesmatig en projectmatig werk en zowel de IT kant als de business kant goed leren kennen. Dit is bij uitstek een rol waarbij je het bedrijf kunt doorgronden en vanuit hier kun je doorgroeien in verschillende vakgebieden. Ook op projectmanagement verwacht ik groei. Denk aan rollen zoals scrum master, product owner en PMO. In deze rollen komt van alles samen, planning, projectmatig werk, tijd, geld, communicatie, beheer, juridische component en financieel administratieve component. Over het algemeen geloof ik ook niet zo in het functie-hokjes denken. Mensen die werkzaam zijn in informatiemanagement hebben verschillende petten op. Zo zijn er genoeg mensen die dagelijks bezig zijn met projectmanagement gerelateerde taken zonder dat ze die functie bekleden.

Wat zou jij managers van een informatiemanagement afdeling willen meegeven? In informatiemanagement wordt je geleefd door de problemen van vandaag en ben je met de business aan het kijken naar problemen en behoeftes van morgen. Ik zou willen adviseren om de strategische personeelsplanning te omarmen en invulling te geven aan ontwikkelpaden. Maak je klaar voor de informatieprofessionals van de toekomst.