Mijn naam is Samuel. Ik ben sinds begin dit jaar werkzaam bij ABN Amro. Hoewel dit mijn eerste baan binnen de bancaire sector is, ben ik altijd al geïntrigeerd geweest door banken; hoe het er intern aan toe gaat en wat de rol is in onze maatschappij. Toen ik door Joust benaderd werd voor dit Traineeship was ik ook meteen enthousiast, niet lang daarna maakte ik met trots deel uit van de afdeling Financial Accounting.

Maar hoe ziet mijn dag eruit?
Ik probeer altijd tussen 8.30 en 9.00 op het kantoor te zijn, dit is mogelijk omdat er bij ons geen 9-tot-5 mentaliteit heerst. De werktijden zijn erg flexibel, zo wordt er natuurlijk regelmatig ook gewoon langer doorgewerkt. Het is ook mogelijk om vanuit huis te werken, al heb ik daar nog geen gebruik van gemaakt.

Eenmaal aangekomen op het kantoor beginnen we in het geval van een 'closing' periode met een dagstart/teammeeting. Het gehele team is hierbij aanwezig en is onderverdeeld in clusters. Binnen de clusters hebben we allemaal verschillende werkzaamheden waar wij verantwoordelijk voor zijn. Tijdens de teammeeting communiceren we over eventuele obstakels waar we tegenaan kunnen lopen tijdens de 'closing'. Dit maakt het mogelijk om, waar nodig, direct een hulpvraag uit te zetten bij elkaar. Tevens geeft het de manager inzicht in werkzaamheden en de deadlines die daaraan verbonden zijn die op tijd ‘geëscaleerd’ dienen te worden.
Hier helpt de training communicatie die aangeboden is door Joust mij ook mee. Professionele communicatie skills zijn van belang in grote organisaties zoals deze. Zo kunnen misverstanden en de gevolgen daarvan makkelijk voorkomen worden.

Nu dat de dag gezamenlijk is gestart, begin ik mijn dag door mijn mail door te nemen en de belangrijkste of dringendste mails te beantwoorden. Hierna ga ik aan de slag met het analyseren en verklaren van verschuivingen/mutaties op maandbasis binnen onze administratieve systemen. Ook werk ik mee aan het opstellen van rapportages die worden opgevraagd door de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank. Hier komt flink wat regelgeving bij kijken waarvan je op de hoogte dient te zijn om de rapporten zo correct mogelijk aan te leveren. Deze rapportages zijn ook intern van belang, zo is de afdeling Consolidatie een belangrijke interne afnemer binnen de ABN AMRO voor Financial Accounting. Data Kwaliteit speelt bij rapportages een enorme rol en ik zie de functie van de Finance professional daar alleen maar in toenemen de komende jaren.

Tussen de middag ga ik meestal samen met collega's naar buiten om een frisse neus te halen of gezellig te lunchen. Tevens is dit een moment om collega's te spreken over andere zaken dan werk.

Na mijn lunch ga ik meestal verder met waar ik mee bezig was voor de pauze. In andere gevallen besteed ik de rest van de dag aan de 'taskforce' waar ik onderdeel van ben: Issue Management. Binnen deze taskforce zijn wij verantwoordelijk voor het in kaart brengen, vastleggen en waar mogelijk het verbeteren van processen en werkzaamheden die niet meer efficiënt zijn. Als dit buiten onze capaciteit of knowhow ligt, beleggen we het bij een scrum team. En ook op dit gebied heb ik profijt gehad van de trainingen van Joust, met name Agile en Communicatie. Zo hebben we de Taskforce zo agile mogelijk ingericht en is communicatie tussen de verschillende partijen van essentieel belang.

Aan het einde van de werkdag, ga ik nog een laatste keer door mijn mail om de resterende vragen of recent ingekomen mails nog te beantwoorden. Daarna kan ik de dag dan echt afsluiten en kan ik de volgende dag weer met frisse moed beginnen! Het leuke aan deze baan is dat de werkzaamheden erg afwisselend zijn, ook heb ik mee mogen kijken binnen drie verschillende clusters op de afdeling. Hierdoor heb ik een beter beeld van de rol van onze afdeling binnen de bank maar ook van mijn toegevoegde waarde binnen de keten!