Thuiswerken en studeren doe je zo!

Enkele maanden geleden; we hoorden dat China en Italië in lockdown moesten en al snel pakten wij ook allemaal onze spullen om ons werk of studie thuis voort te zetten. Na de mededeling van de premier moesten we allemaal snel schakelen, de privé agenda ruimen en een nieuwe weg vinden in studie en werk. Inmiddels is 1,5 meter een gewoonte en zullen we de komende periode nog grotendeels vanuit huis werken en studeren.

Wij zijn inmiddels expert in thuiswerken en junioren begeleiden om (deels) op afstand een zachte landing te krijgen in een organisatie. Wij delen graag een aantal tips met jullie om de komende periode succesvol te blijven in werk en studie:

1.    Ritme en planmatig te werk gaan

Zorg voor een ritme in jouw week. Hoe we vroeger vaste tijden hadden om in de schoolbank of op kantoor aanwezig te zijn ben je nu een stuk vrijer vanuit jouw eigen huis. Zorg dat je jouw dag opstart alsof je naar studie/kantoor gaat en maak een planning voor jezelf. Schrijf je doelen van de dag kort en bondig op, zo kan je daarna alles ook weer lekker afvinken. Maak hierbij een tijdsschema die overeenkomt met een normale college- of werkdag.

2.    Omgeving

Thuis wordt kantoor of studieruimte. Zorg dat je hiervoor een goede omgeving heb, blijf dus niet op je bed of bank hangen. Zorg voor een bureau en een goede stoel, dat zal jouw rug ook waarderen. Zorg ook voor de nodige privacy, stem waar nodig af met huisgenoten om elkaar juist te helpen om te focussen. Natuurlijk zijn de gezellige lunchmomenten ook belangrijk!

3.    Focus

Je hebt alles om je heen als je thuiszit: staart jouw gitaar je aan uit de hoek, staat je playstation the shinen of krijgt je van elke social media een melding? Zorg dat deze afleiding niet in beeld is om goed in jouw focus te komen. Zo kan je goed in de flow van het werken en studeren komen en dat is heel goed voor je concentratie. Ook kan een muziekje zorgen voor jouw aandacht en doe dat luisteren met een koptelefoon om de omgevingsgeluiden ook gelijk uit te schakelen.

4.    Contact

Medestudenten en collega’s zitten nu ook thuis, met de juiste contactmomenten kun je elkaar op afstand juist helpen, hoe fijn! Zoek dagelijks eens contact, naast dat zo een contactmoment goed is voor de sociale contacten kun je elkaar ook helpen om daarna weer gemotiveerd aan de slag te gaan. Waar ben jij mee bezig en waar staan jouw medestudenten en collega’s in hun taken? Wees creatief en gebruik diverse manieren om met elkaar in contact te blijven: van een zoom tot appje en van telefonisch bijkletsen tot een mailtje.

5.    Ontspanning

Ja, ook ontspanning hoort in een drukke studie- of werkdag! Onze spanningsboog is nou eenmaal niet gemaakt om uren lang volledig in focus te zitten. Loop dus gerust eens een blokje om, zet een lekker kopje koffie/thee voor jezelf (en huisgenoten, ze zullen je dankbaar zijn) en eet je lunch met een gesloten laptop. Even opladen, dan kunnen we daarna weer door!